Mūsu cilvēki

Māris Grīnblats

11. Saeimas Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcijas konsultants.

Roberta Zīles blogs

Dzintara Rasnača mājaslapa

Romāna Naudiņa mājaslapa

Latvijas Okupācijas muzejs

Atskats uz tēvzemiešu dalību Lielajā talkā 30.04.2011

14.05.2011 07:00

Augšā: Talcinieki Priekules novada Kalētu pagastā. Apakšā: Jaunatnes nodaļas priekšsēdētāja Laura Dabare.

Jaunatnes nodaļas priekšsēdētāja Laura Dabare30.aprīlī, sestdien, arī mēs, tēvzemieši, daudzās vietās talkojām, sakopjot dzimto zemi. Šeit īss apskats ar fotogrāfijām no Kalētiem, Bauskas, Saulkrastiem, Rīgas pievārtes un pašas Rīgas. Talkā Bauskā, Mēmeles krastā, tika sakopts upes krasts, ierīkots atpūtas stūrītis, iestādīti košumkrūmi. Saulkrastos ierīkotas norādes uz pilsētai nozīmīgām vietām, Kalētos tika sakopts arī piemiņas akmens par Tēviju kritušajiem un komunistu deportētajiem.

Tēvzemieši talko Rīgas Lielajos kapos

Lielās talkas ietvaros tēvzemiešu Rīgas nodaļa kopā ar partijas "Visu Latvijai" Rīgas nodaļu un Kr.Barona muzeja vadītāju Rūtu Kārkliņu, kā arī Lielo kapu pārvaldnieku Mārtiņu Dozi, piedalījās Lielo kapu sakopšanas darbos.

Jau pulksten 9:00 talkotāji pulcējās pie Lielajiem kapiem (Klusā iela 2, netālu no Brasas tilta), ņemot līdz arī savus darba rīkus. Talkošana pārsvarā notika pie Rīgas ev. lut. Augšāmcelšanās baznīcas, netālu no Kr.Barona, F.Brīvzemnieka un Kr.Valdemāra kapu vietas, kopjot to apkārtni un celiņus.

Talkotāji čakli ķērās pie darbiem, vācot gružus, lapas un zarus. Jau ap pulksten 11:00 vairāk kā 100 dzeltenie takas maisi un vairāki desmiti lielo melno maisu bija pilni, bet darbs vēl bija tikai pusē. Situāciju operatīvi palīdzēja atrisināt firmas „L&T” atkritumu savākšanas mašīna, kurā varēja iztukšot pilnos maisus, lai darbus varētu pabeigt. Talkas laikā pie Kr.Barona piemiņas vietas tika iestādīti arī muzeja direktores R.Kārkliņas sarūpētie atraitnīšu stādiņi, kā arī noklausījāmies direktores īsu stāstījumu par Lielajiem kapiem un Kr.Baronu. Šajos kapos apglabāts arī A.Pumpurs un daudzi citi mūsu tautas dižgari. Padomju varas gados šīs piemiņas vietas nepamatoti tika aizmirstas, kapi nolaisti, aizauguši, daudzas kapu vietas vairs nebija precīzi atrodamas. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, pateicoties I.Ziedoņa un citu kultūras darbinieku un entuziastu aktivitātēm, tika uzsākta Lielo kapu sakopšana, 1985.gadaā tika atjaunotas Kr.Barona un F.Brīvzemnieka piemiņas plāksnes.

Līdz pusdienlaikam lielākā daļa plānoto talkas darbu tika paveikta un visi talcinieki tika aicināti uz organizatoru sarūpēto maltīti. Pēc svētīga darba svaigā gaisā tēja, kafija un atspirdzinoši dzērieni kopā ar pīrādziņiem un smalkmaizītēm garšoja ļoti labi. Pēc kopīgas maltītes tika pabeigti iesāktie darbi, aizvesti lielie zari un sakārtoti darba rīki. Ar padarīta darba sajūtu varējām doties mājās, lai arī tur iesaistītos Lielās talkas aktivitātēs un sakopšanas darbos. Paldies, visiem, gan lieliem, gan maziem, kas piedalījās talkā! Turēsim tīru un kopsim savu zemi arī ikdienā!

Normunds Broks, TB/LNNK Rīgas nodaļas Centra grupas vadītājs.

Iet atpakaļ